FRØ, MEL & BÆLGFRUGTER
Sundhedsstyrelsen anbefaler at skrue ned for kødforbruget og op for det plantebaserede. Hos DAVA Foods tilbyder vi række plantebaserede produkter med fokus på økologi, dansk produktion og gode råvarer. I denne kategori finder du frø, mel og bælgfrugter, som alle kan understøtte plantebaserede valg med masser af gode næringsstoffer, såsom omega-3 fedtsyrer, proteiner og kostfibre.
Frø
Vidste du, at frø er tætpakkede med næring? Det giver god mening, idet det er planters vej til at brede sig. Frøet er derfor fyldt med næring, således der er energi til at blive til en ny plante. Frø er generelt rige på olier, protein og kostfibre. I vores frøkategori har vi hampefrø, hørfrø og quinoa.
Hampefrø har en unik ernæringsmæssig sammensætning og er rige på både protein, kostfibre og omega-3. Ristede og afskallede hampefrø indeholder hhv. 31g og 26 g protein per 100 g og indeholder alle de essentielle aminosyrer - det er de aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere, og som vi derfor skal have gennem kosten.
Er du usikker på, hvordan du kan bruge hampefrø? Prøv dem f.eks. som drys på din yoghurt. Det vil tilføje et knasende touch og en rund, nøddeagtig smag. Der er masser af måder at bruge hampefrø på - besøg vores opskriftsunivers for mere inspiration.
Mel
Med vores udvalg af glutenfri mel er det let at øge indholdet af protein og kostfibre i dit bagværk. Uanset om du vælger quinoa-, ærte-eller hampemel, får du meltyper med højt indhold af fiber og protein. Hampemel tilbyder også et relativt højt indhold af omega-3 fedtsyrer.
Vores glutenfri mel kan bruges i din almindelige brøddej: I gærdej anbefaler vi, at du udskifter en mindre del af dit almindelige mel, f.eks. 10-20%. Det skyldes, at vores meltyper er glutenfrie, og en stor udskiftning derfor kan påvirke hæveevnen. I knækbrød kan du udskifte op til 100% af melet og stadig få et godt resultat.
Alt vores mel er produceret i Danmark under økologiske forhold.
Bælgfrugter
DAVA tilbyder bl.a. danskproducerede, økologiske Fuego bønner og Ingrid ærter. Bælgfrugter har et højt indhold af protein og kostfibre. De er populære i det grønne køkken, idet deres næringsprofil kan bidrage med den protein, som mange ellers får fra kød. Sundhedsstyrelsen anbefaler cirka 100 g tilberedte bælgfrugter per dag.
En ært ved navn Ingrid
Ingrid ærter kan bruges som kikærter. Farvemæssigt ligger de to bælgfrugter op af hinanden, men kikærten er en anelse større end Ingrid ærten, som størrelsesmæssigt ligner den grønne ært. Ingrid ærter er en klassisk sort, som har været anvendt siden oldtiden. Men du skal ikke føle, du har boet under en sten, hvis du ikke har hørt om den før: Ingrid ærten har ikke været brugt i udpræget grad til konsum, men siden 2020 er den begyndt at gøre sin renæssance.